Lance & Lot zoeken zich rot is het initiatief van Tim en Steven als schrijvers van het verhaal,

Linda de Haan als illustrator en Ploegsma als uitgeverij!

Zonder deze 3 partijen zou dit boek nooit ontstaan zijn…

Tim & Steven

Tim en Steven zijn een koppel – en dat al sinds 2001. In 2007 zijn ze getrouwd en heel snel wisten ze dat ze uitbreiding wilden geven aan hun gezin. Na een zoektocht kwamen ze bij ‘Binnenlandse Adoptie in België’ terecht.

 

Een boeiende selectieprocedure én opleiding volgde… net als hun 2 zonen: Bas in 2012 en Jasper in 2014.

 

Toen ze op zoek gingen naar literatuur voor kinderen over holebi-ouders en/of adoptie merkten ze dat er weinig of niets te vinden was. Daarop besloten ze om zelf een verhaal te schrijven (oorspronkelijk een vervolg op ‘Koning & Koning‘ van Linda de Haan & Stern Nijland).

 

Toen kwam het idee om dat boek ook uit te geven om zo te werken aan een bredere maatschappelijke kennis over en aanvaarding van holebi-ouderschap én holebi-adoptie.

 

Ze trokken hun stoute schoenen aan en contacteerden Linda de Haan… en de rest is geschiedenis!

Linda de Haan

Linda de Haan (1976) groeide op in Burgum, Friesland. Ze studeerde af als illustrator en docent tekenen aan Academie Minerva (Groningen 1998). Tijdens haar studie werden haar eerste tekeningen gepubliceerd, in de krant van de Hanzehogeschool. Na haar studie combineerde ze het illustreren met lesgeven en was een aantal jaren actief als bouwer van professionele zandsculpturen op projecten in binnen- en buitenland.

 

In 2000 verscheen haar eerste prentenboek Koning & Koning. Dit debuut maakte ze samen met Stern Nijland. Dit moderne sprookje werd door het bijzondere plot ook in het buitenland zeer goed ontvangen. Het boek is in 10 talen verschenen. Het boek is bewerkt voor theater, Koning & Koning stonden op de bühne van Wenen tot Mexico stad. Op verzoek van de Amerikaanse uitgever Tricycle Press maakte het duo een vervolg, King & King & Family.

 

Op dit moment werkt Linda als full time illustrator. Naast conceptontwikkeling en illustreren van eigen prentenboeken werkt ze voor verschillende opdrachtgevers.

 

Toen Tim & Steven haar contacteerden met hun verhaal was ze onmiddellijk gecharmeerd door de warmte… maar ook door de noodzaak om dit verhaal te brengen! Daarom ging ze – samen met Tim & Steven – op zoek naar een uitgeverij die ook in dit verhaal geloofde. Die vonden ze… en de rest is geschiedenis.

Ploegsma

Uitgeverij Ploegsma bestaat al meer dan honderd jaar, en werd in 1905 in Zwolle opgericht door Johannes Ploegsma. Hij wilde de maatschappij van zijn tijd vooruit helpen en informeren. Hij deed dit onder andere met boeken over geschiedenis en natuur, en tijdschriften over opvoeding. In 1938 verkocht Ploegsma zijn uitgeverij aan de heren Lankamp en Brinkman, die al een boekwinkel hadden in Amsterdam. Brinkman had een passie voor kinderliteratuur, en zorgde samen met een paar collega’s voor de eerste Kinderboekenweek. Dat werd zo’n succes dat we die nu nog steeds elk jaar vieren!

 

Ploegsma was een familiebedrijf tot 2002, daarna werd het onderdeel van WPG (Weekblad Pers Groep), uitgevers van boeken en tijdschriften in Nederland en België.

 

Ploegsma geeft spannende, grappige en informatieve boeken uit voor kinderen van alle leeftijden. Er zitten klassiekers bij, zoals Pippi Langkous van Astrid Lindgren en de boeken over Kikker en Pad van Arnold Lobel, maar ook boeken van populaire schrijvers van nu. De Mees Kees-serie van Mirjam Oldenhave bijvoorbeeld, of de boeken over Floor van Marjon Hoffman. Ook al is er veel veranderd in die meer dan honderd jaar, de passie voor mooie boeken is nog even groot!

Toen Linda, Tim en Steven hen contacteerden met het idee rond ‘Lance en Lot zoeken zich rot’, was het enthousiasme erg groot. Alle mensen werden bij elkaar gezet en dat betekende de geboorte van dit bijzondere boek!